Prima Pagina Despre Noi Cariera Legislatie Echipa Tarife Cerere Cotatie Contact
Servicii de contabilitate si consultanta fiscala sau expertiza contabila
Esti aici: Firma de Contabilitate » Legislatie

Legislatie

M.O. 452/28.06 - Lege nr. 132/2011 din 27/06/2011 pentru aprobarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

A fost introdusa interdictia ca angajatorul sa concedieze salariata care este in concediu de cretere a copilului de pana la 2 ani. Anterior aceasta interdictie era prevazuta doar pentru salariatele care erau in concediu de crestere a copilului de pana la un an sau de pana la 3 ani in cazul copiilor cu handicap.

Atentie, se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei urmatoarele:

  • nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a aproba concediul pentru cresterea copilului;
  • nerespctarea obligatiei de a nu concedia salariata pe perioada concediului pentru cresterea copilului sau pe perioada cat beneficiaza de stimulentul de insertie precum si pe o perioada de 6 luni dupa revenirea definitiva in unitate.

Anterior, amenda prevazuta pentru aceste contraventii era de 2.500 lei.

 

M.O. 456/29.06 - Lege nr. 130/2011 din 23/06/2011 pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010

Potrivit Acordului, persoana care este angajata pe teritoriul unei parti contractante, care este detasata de catre angajatorul sau pe teritoriul celeilalte parti contractante pentru a exercita o anumita activitate, va fi supusa in continuare legislatiei primei parti contractante pe durata exercitarii acestei activitati, cu conditia ca durata previzibila a acestei activitati sa nu depaseasca 24 de luni.

Lucratorul independent care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit pe teritoriul unei parti contractante si care efectueaza o activitate pe teritoriul celeilalte parti contractante ramane supus legislatiei primei parti contractante, cu conditia ca durata previzibila a acestei activitati sa nu depaseasca 24 de luni.

Daca durata activitatii se prelungeste mai mult de 24 de luni, la cererea comuna a angajatului si a angajatorului sau a lucratorului independent, legislatia primei parti contractante continua sa se aplice pentru o perioada de cel mult 24 de luni, cu acordul autoritatilor competente ale celor doua parti contractante. Acest acord trebuie solicitat inainte de expirarea perioadei initiale de 24 de luni.Adaugata 03 Octombrie 2011.